Jump to content

Mit tegyünk a medvevadászat közben?

2016. 06. 21. 15:47

Annyi a dolgod a medve vadászat alatt, hogy pontosan követed a kitervelt stratégiákat. A tervezés teljes mértékben a medve elejtéséhez használt taktikától függ. Hogyan vadásszunk medvére? - 2. rész.

Négy alapvető medvevadász taktika

Megkereső és becserkésző medvevadászat
Először keress magadnak egy jó kilátást nyújtó helyet, ahonnan mindent tisztán látni, majd ezután fürkészd végig az egész területet egy csúcsminőségű keresőtávcsővel vagy spektívvel. Miután megtaláltad a leteríteni kívánt medvét, várj a megfelelő alkalomra a lövéshez. Lőj abban a pillanatban, amikor a medve a lövésed hatótávolságán belülre kerül.
Ez a módszer a váratlan és kellemetlen helyzetektől is megkímél, mert nem kell a vadászterületen keresztül sétálni. Ezáltal nem hagyunk magunk után szagokat és zajt sem csapunk, amivel elriasztjuk a medvéket a területről.

„Medvecsalogatós” vadászat
Azok a vadászok részesítik előnyben ezt a módszert, akik íjjal és nyíllal, vagy kis hatótávolságú fegyvereket használnak. Csupán annyi a teendőd, hogy kiteszed a csalit, lehetőleg húsokat, hogy odacsald a medvéket a választott kedvező helyre. Könnyedén lecsaphatsz a medvékre egy a csalitól 20-30 méterre előre elhelyezett magaslesről. Miután kihelyezted a csapdát, csak várd meg, míg odavonzza a medvét a csali és lőj. Ez a módszer néhány államban a törvény által is elfogadott, míg más államokban teljesen tilos.

Medvevadászat kutyákkal
A vadászoknak nem kell sokat menniük, ehelyett terepjáró hátuljában lévő kutyákkal elindulnak. Mihelyt a kutyák megérzik a medve szagát, elkezdenek ugatni, így figyelmeztetve a vadászokat. A hajtás akkor kezdődik, amikor a vadászok megjelölik az igazi medvenyomokat. A kutyák ezután pontosan odavezetik a vadászokat, ahol a medve van.

„Medvehívó” vadászat:
A vadászok gyakran használják a sebzett állathangokat és egyéb más típusú hívó hangokat azért, hogy a medvéket becsalják a tökéletes lövéshez választott helyre. Használhatod ezt a módszert a megkereső és becserkésző módszerrel kombinálva, így klasszisokkal jobb eredményed lesz. Mindig legyen erősítésed, ha ezt a módszert alkalmazod, mert a medvék olyan gyorsan fognak közelíteni, ahogy csak tudnak és gyakran harcra készek lesznek.

Hogyan vadásszunk medvére? - 1. rész

Forrás: vadaszujsag.hu; Kép forrása: freeImages.com