Jump to content

Az öt legjobb vadászkutya

2016. 05. 10. 20:38

Az idők folyamán nagyon sok vadászkutya fajta alakult ki, osztályozásuk általában az alapján történik, hogy milyen feladatra használatosak a vadászatok alatt.

A feladat szerinti fő típusok csoportosítása testméret alapján:
- Kis termetű: spániel, terrier, tacskó (a spánieleket szakszóval kajtató ebnek, a terriereket és a tacskót pedig kotorékebnek nevezik)
- Kis-közepes termetű: kopó
- Közepes termetű: retriever, vizsla, véreb
- Agár (kis, közepes és nagy méretű fajták is vannak)

A legjobb öt

1. Magyar vizsla: Kitűnő adottságai vannak a síksági vadászathoz, de minden területen megállja a helyét. Boldogan apportírozik, az erősebb egyedek akár egy őzbakot is elvonszolnak. Érzékeny, könnyen tanítható, jutalmazással óriási eredményeket elér. Gazdájának hízelgő, kedveskedő, igazi kedvenc.

2. Kopó: Megbízható, kitartó vadásztárs, könnyen képezhető. Családi körben is derűs, nyugodt.

3. Agár: Tanulékony, kitartó, ambíciózus, elképesztő sebességre képes. Főleg nyúlvadásztra használják, de a legtöbb országban már versenykutyaként vagy luxus ebként tartják.

4. Tacskó: Vadászatra bátorsága, szívóssága, kiváló szaglása teszi alkalmassá. Értelmes, tanulékony, koránt sem félénk. Kissé önfejű, olykor sértődékeny. Nagy mozgásigényű, hűséges, kellemes társ, tartható kertben és lakásban is, idegenekkel szemben bizalmatlan.

5. Basset Hound: Vérbeli falkakutya, lassabb a többi falkavadász kutyáknál, de őzre, vaddisznóra, rókára is vadásztatják. Páratlan szimattal rendelkezik, vadászat közben jellegzetes hangot ad a falka.

Megbízható és jó munkabírású vadászkutyák még: terrier, szetter, spániel, retriver, véreb

Forrás: listamania.hu; Kép forrása: freeimages.com