Jump to content

Karácsonyi receptajánlatunk 1.

2016. 12. 12. 21:03

Amennyiben még nem sikerült eldönteni, hogy mi kerül karácsonykor az asztalra, van egy receptünk, amellyel sikert arathat a család körében: fokhagymával tűzdelt nyúlcomb gyömbéres szőlőraguval.

Hozzávalók

A nyúlcombhoz:

  • 4 db nyúlcomb
  • 20 dkg szeletelt bacon
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • őrölt színes bors
  • szerecsendió
  • kakukkfű
  • 1,5 dl fehérbor
  • zsír a sütéshez

A gyömbéres szőlőraguhozi:

  • 50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
  • 50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
  • 1 ek frissen reszelt gyömbér
  • 4-5 ek méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl édes fehérbor
  • 1/2 db citrom leve és reszelt héja
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 2 tk étkezési keményítő

Elkészítés

A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk fel. A nyúlcombot megtűzdeljük a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a fűszerekkel.

A baconszeleteket egymás mellé helyezzük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst, és becsomagoljuk.

Egy tepsibe öntjük a bort, egymás mellé fektetjük a combokat, majd fóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt puhára pároljuk.

Amikor a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, leöntjük a felesleges levet, kevés zsírt adunk hozzá helyette, és a sütőbe visszatéve, szép pirosra sütjük a húst.

Közben elkészítjük a szőlőragut, és az ízlés szerinti köretet (ez lehet rizs, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré és a kuszkusz is). A szőlőszemeket félbevágjuk, majd egy hegyes késsel, kimagozzuk.

Egy serpenyőben habosra melegítjük a mézet, majd felüntjük a borral. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, a citromhéjat és a szegfűszeget.
Pár percig főzzük, majd leszűrjük.

Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pár percig pároljuk. (Figyeljünk, nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak!)

A keményítőt simára keverjük egy kevés vízzel, majd a szőlőhöz öntjük. Egy keverőkanállal óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk, majd néhány pillanat alatt besűrítjük. Az elkészült ragut a ropogósra sült nyúlcomb mellé kínáljuk, tetszőleges körettel.

(Forrás: mindmegette.hu; vadaszideny.hu; kép: mindmegette.hu)