Hozzávalók
A nyúlcombhoz:
- 4 db nyúlcomb
- 20 dkg szeletelt bacon
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt színes bors
- szerecsendió
- kakukkfű
- 1,5 dl fehérbor
- zsír a sütéshez
A gyömbéres szőlőraguhozi:
- 50 dkg fehér szőlő (nagyobb szemű)
- 50 dkg piros szőlő (nagyobb szemű)
- 1 ek frissen reszelt gyömbér
- 4-5 ek méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl édes fehérbor
- 1/2 db citrom leve és reszelt héja
- 3-4 db szegfűszeg
- 2 tk étkezési keményítő
Elkészítés
A fokhagymát vékony csíkokra vágjuk fel. A nyúlcombot megtűzdeljük a felcsíkozott fokhagymával, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a fűszerekkel.
A baconszeleteket egymás mellé helyezzük úgy, hogy kicsit fedjék egymást, majd rátesszük a befűszerezett húst, és becsomagoljuk.
Egy tepsibe öntjük a bort, egymás mellé fektetjük a combokat, majd fóliával lefedjük. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. egy óra alatt puhára pároljuk.
Amikor a hús megpuhult, levesszük róla a fóliát, leöntjük a felesleges levet, kevés zsírt adunk hozzá helyette, és a sütőbe visszatéve, szép pirosra sütjük a húst.
Közben elkészítjük a szőlőragut, és az ízlés szerinti köretet (ez lehet rizs, de jól illik hozzá pl. a krumplipüré és a kuszkusz is). A szőlőszemeket félbevágjuk, majd egy hegyes késsel, kimagozzuk.
Egy serpenyőben habosra melegítjük a mézet, majd felüntjük a borral. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a vaníliás cukrot, a citrom levet, a citromhéjat és a szegfűszeget.
Pár percig főzzük, majd leszűrjük.
Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a félbevágott, kimagozott szőlőszemeket és pár percig pároljuk. (Figyeljünk, nehogy a szőlőszemek túlpuhuljanak!)
A keményítőt simára keverjük egy kevés vízzel, majd a szőlőhöz öntjük. Egy keverőkanállal óvatosan elkeverjük, összeforgatjuk, majd néhány pillanat alatt besűrítjük. Az elkészült ragut a ropogósra sült nyúlcomb mellé kínáljuk, tetszőleges körettel.