Jump to content

Drasztikusan csökken az afrikai elefántok egyedszáma

2016. 09. 08. 17:52

Egy hároméves, az afrikai elefántok megszámlálását célzó légi felmérés eredményei szerint drasztikus, 30 százalékos hanyatlást tárnak fel a faj populációiban, főként az orvvadászat folyományaként.

Paul Allen, a Microsoft társalapítója, aki 7 millió dollárt fektetett be a számlálásba, az AFP-nek kifejtette, sikeresen elvégezték a felmérést, de nagyon felkavaró eredményekkel. A vizsgálat 18 afrikai országot ölelt fel. A kutatók megszámlálták az élő egyedeket és a tetemeket is, hogy megállapítsák az elefántpopulációk későbbi tanulmányozásához és a jobb védelmi stratégiákhoz szükséges referenciaértékeket.

Az eredményeket a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN() hawaii ülésén ismertették. A Nagy Elefántcenzus néven ismert hároméves projekt még 2013 decemberében indult, 81 repülőgépet és 286 csapatot ölelt fel. 463 ezer kilométert fedtek le 18 országban – magyarázta a tájékoztatón James Deutsch, Allen Vulcan Inc. vállalatának szakembere. Összességében 352 ezer 271 elefántot számoltak össze, ami 30 százalékos hanyatlás a 2007-2014 közötti időszakra vetítve, mintegy 144 ezer ormányos eltűnését reprezentálja. Jelenleg az afrikai elefánt egyedszáma évente nyolc százalékkal esik a kutatók szerint. Orvvadászati gócpontokként Angolát, Mozambikot és Tanzániát azonosították, ahol drasztikus állománycsökkenést tártak fel. Más populációk „lokális kihalással” néznek szembe a Kongói Demokratikus Köztársaság, Észak-Kamerun és Délnyugat-Zambia területén.

(Forrás: magyarvadasz.hu / Kép forrása: FreeDigitalPhotos)