Jump to content

Csökken az illegális elefántvadászat mértéke

2016. 08. 17. 11:22

A jelek szerint csökken az illegális elefántvadászat mértéke Afrikában, ugyanakkor az orvvadászat továbbra is fenyegetést jelent az értékes agyaruk miatt leölt ormányosokra.

Az orvvadászat mértéke 2006-ban kezdett növekedni Afrikában és 2011-ben érte el csúcspontját. A mutatók ugyan csökkenő tendenciát mutatnak, de 2003 és 2015 között még mindig több mint 14 ezer afrikai ormányost pusztítottak el a vadorzók. Az elefántagyar törvénytelen kereskedelme 2012-ben és 2013-ban tetőzött, 2014-re kiegyenlítődött.

A szakemberek szerint Afrika egészét nézve vannak pozitívumok, de regionális szinten élesek a különbségek. Afrika déli részén továbbra is a legalacsonyabb az orvvadászat mértéke. Ez az egyetlen régió, ahol a megfigyelések kezdete óta az illegálisan elejtett állatok száma nem haladta meg a természetesen elhullottakét.

A térségben lévő mozambiki Niassa Rezervátumban azonban továbbra is magas az illegális vadászat mértéke, a Dél-afrikai Köztársaságban lévő Kruger Nemzeti Parkban pedig "aggasztó magaslatokba" szökött a legyilkolt ormányosok száma.

Kelet-Afrikában immár zsinórban negyedik éve csökken az orvvadászat mértéke.

A helyzet a kontinens középső és nyugati részén a legsúlyosabb, ahol az illegálisan leölt elefántok száma jóval meghaladja a természetesen elpusztultakét.

Az elefántok jövője lesz az egyik fő témája a Washingtoni Egyezményhez csatlakozott országok szeptember végi, johannesburgi találkozójának, ahol Namíbia és Zimbabwe is javasolni fogja, hogy engedélyezzék számára az - 1989 óta tiltott - elefántcsont-kereskedelmet, amely érvelésük szerint segítene fellendíteni a természetvédelmi erőfeszítéseiket.

(Forrás: MTI; Kép forrása: pixabay.com)